Alene ut

Bjørn Markussen holdt foredraget i Kirkeforums marsmøte. Hans bok Alene ut handler om en gutt som forlater en menighet som på alle måter har preget hans barndom og oppvekst – og hva som skjer når han forlater den.

Hør foredraget

Hør samtalen etter foredraget

Referat

Referat fra Drammen kirkeforum 10. mars: Et innblikk i lukket religiøst fellesskap og individets kamp for frihet

Foredraget denne kvelden ble holdt av journalist og forfatter Bjørn Markussen, med utgangspunkt i hans bok «Alene ut». Markussen tok publikum med inn i en rystende, personlig og samfunnsaktuell fortelling om Robin Andersen og hans vei ut av det lukkede trossamfunnet Menigheten Samfunnet. Foredraget kombinerte gripende fortelling, undersøkende journalistikk og skarp refleksjon over trosfrihet, samfunnsansvar og barns rettigheter.

«Jeg tror ikke lenger på Gud,» sier Robin. «Og jeg vet at alt i livet mitt kan bli ødelagt hvis jeg melder meg ut.»

Et åpent vindu inn i et lukket fellesskap

Foredraget startet med et dramatisk tilbakeblikk: Politiet rykker ut til en leilighet i Kristiansand 17. mai 2015, der en ung mann har ringt dem, men legger på. Han viser seg å være alene, ikke ruset, men tydelig i krise. Det er Robin Andersen, 19 år gammel, som har brutt sammen under presset mellom ønsket om selvstendighet og frykten for å miste alt ved å forlate trossamfunnet han er vokst opp i.

Historien om Robin danner ryggraden i boken og foredraget. Markussen møtte Robin i 2015, og det som startet som bakgrunnssamtaler, ble til 47 samtaler over syv år. Gjennom dem får leserne og tilhørerne følge Robin i samtid, mens han navigerer mellom lojalitet og frihet, angst og avklaring, til slutt fram mot utmeldingen av menigheten kort før han fyller 20.

Markussen understreket at boken ikke kun bygger på utbryteres fortellinger, men også på interne og til dels hemmelige dokumenter fra menigheten, som han har fått tilgang til. Disse gir et unikt innblikk i strukturene, doktrinene og maktutøvelsen i menigheten.

Fakta om Menigheten Samfunnet

Menigheten Samfunnet ble etablert i 1890 som en utbryter fra Den norske kirke, blant annet på grunn av endringer i dåpsliturgien. Den er i dag lokalisert i Kristiansand og Egersund, og teller omkring 1700 medlemmer. Menigheten har egne skoler, kirkegårder, bibelutgaver med egne fotnoter, og et lukket fellesskap med klare grenser mot omverdenen. Utenforstående skal bare ha «nødvendig kontakt». Elevene ved skolene deres får ikke delta i 17. mai-tog, og medlemmer anbefales å ikke stemme ved valg.

Foredraget belyste også hvordan homofilt samliv og skilsmisse ikke aksepteres, og hvordan det forventes blind og ubetinget lydighet mot forstanderne. Skolens formål er å sikre opplæring som bygger opp under menighetens sannheter.

Robins vei

Robin vokste opp med stolthet over sin familie og tro. Han var forventet å bli en leder i menigheten, og hadde nære relasjoner til bestefaren, som var forstander. Men da han i tenårene kom i kontakt med ungdom utenfor menigheten, åpnet det seg en ny verden. Dette utløste både interesse og skam, og han begynte å lyve for første gang i livet.

Etter å ha blitt konfrontert hjemme, tok han et dramatisk valg: Han brøt all kontakt med dem utenfor og gikk «all in» i ungdomsarbeidet i menigheten. Men den indre tvilen forsvant ikke. Et forhold til ei jente utenfor menigheten vekket igjen konflikten. Familien krevde at hun skulle bli med inn, eller at forholdet måtte avsluttes.

  1. mai 2015 kulminerte dette i sammenbruddet. Etter opphold hos lege og hjelp fra en fjern slektning, en psykologisk akuttjeneste og sin nye kjæreste, Tiril, meldte Robin seg ut. Han var da 20 år. Familien gikk i sorg og avlyste bursdagsfeiringen hans.

Samfunnsdebatten og myndighetenes reaksjoner

Etter bokens utgivelse i 2023 har Markussen blitt en viktig stemme i debatten om trosfrihet og barns rettigheter i religiøse miljøer. Han pekte på hvordan det har skjedd en bevegelse de siste årene:

  • Jehovas vitner har mistet sitt statstilskudd.
  • Det samme har nå skjedd med Menigheten Samfunnet.

Statsforvalteren har trukket tilskuddet med henvisning til tre forhold:

  1. Manglende reell mulighet for fri inn- og utmelding.
  2. Barns rett til å medvirke ikke er ivaretatt.
  3. Utøvelse av sosial kontroll som kan tolkes som tvang.

I tillegg har Utdanningsdirektoratet etter tilsyn i 2024 påpekt alvorlige lovbrudd ved menighetens skoler:

  • Opplæringen fremmer ikke likestilling eller inkludering.
  • Skolen er ikke reelt åpen for alle.
  • Læreverkene formidler at alternative samlivsformer er syndige og straffbare.

Markussen pekte på skillet mellom religionsfrihet og statsstøtte. Staten nekter ingen å tro eller organisere seg, men setter krav for økonomisk støtte. Han avsluttet med å understreke betydningen av å beskytte barns rettigheter og sikre åpenhet og trygghet i religiøse fellesskap.

Reaksjon og mottakelse

Markussen uttrykte overraskelse over at han knapt er blitt invitert til kristne fora etter bokutgivelsen, men har hatt over 40 opptredener i sekulære og samfunnsorienterte arenaer. Han takket for invitasjonen til Drammen kirkeforum og understreket betydningen av å ta disse fortellingene inn i kirken, ikke for å skape avstand, men for å åpne for et mer ansvarlig og medmenneskelig rom for tro.

Foredraget ble etterfulgt av spørsmål og samtale.